Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Komory

Komory, oficiálně Komorský svaz, je ostrovní federativní republika v Indickém oceáně, ležící na severním konci Mozambického průlivu mezi Mozambikem a Madagaskarem nedaleko pobřeží východní Afriky.

Z fyzickogeografického hledika tvoří souostroví Komory 4 větší ostrovy - Njazidja (Grande Comore - zde leží hlavní město Moroni), Nzwani (Anjouan), Mwali (Moheli) a Mayotte. Stát Komory však tvoří pouze první tři z nich, ostrov Mayotte totiž patří nadále Francii.

Součástí státu není čtvrtý ostrov Mahoré (Mayotte), jehož území si Komory nárokují, nicméně jeho obyvatelé v referendech opakovaně hlasovali pro setrvání ve svazku s Francií. Název ostrovů pochází z arabského „al-qamar“, znamenajícího „měsíc“. Ostrovy vznikly sopečnou činností. Plocha souše souostroví je 2 236 km².

Společnost na Komorách je zajímavá tím, že se tu africká kultura mísí s arabskou, jihoasijskou a evropskou. Ostrov je převážně zemědělský, pěstuje se káva, kakao, tropické ovoce. Ostrov je proslulý také pěstováním aromatických plodin, ze kterých se zde zpracovávají vonné esence pro kosmetický průmysl.

Hlavním městem ostrovního státu je Moroni, které leží na ostrově Njazidja. Má asi 25 tisíc obyvatel. Nachází se pod aktivní sopkou Kartalou, která má výšku 2 361 metrů a je nejvyšším bodem celého souostroví. Město je směsí moderní architektury se starými arabskými stavbami, postavenými z lávy nebo korálových útesů.

V oblasti Komor žije několik unikátních živočišných druhů, například ryba latimérie podivná, lemur macao, livingstonův netopýr, mořské želvy a další. V posledních letech se začínají obyvatelé Komor zabývat svým životním prostředím. Snaží se omezit těžbu dřeva, nahrazovat úbytky lesů a zlepšit kvalitu vody.

Komorské ostrovy jsou místem, kde si každý návštěvník najde to své, tak jako kdysi královna ze Sáby či sultáni. Krása ostrovů přetrvává se svým bělostným pískem a temnými obrysy zářivě barevných korálových útesů pod hladinou. Směs přistěhovalců z Arábie, Afriky, Evropy a Madagaskaru vytvořila na ostrovech unikátní kolorit, který nemá na světě obdoby.

Mezi ostrovy se můžete přepravit pravidelnými lodními linkami. Pokud budete chtít projet ostrovy autem, musíte mít mezinárodní řidičský pas. Silnice jsou v dobrém stavu, ale v noci jsou špatně osvětlené. Není zde ale moc půjčoven aut. Hromadnou dopravu na ostrovech zajišťují taxíky a minibusy.

Zajímavost
Komory proslavily především v roce 1938, kdy zde místní rybář chytil rybu, kterou předtím nikdo nikdy neviděl. Vědecká pracovnice Morjorie Courtenay-Latimerová ji pak popsala a podle ní dostala vědecké jméno latimérie podivná (Latimeria chalumnae). Objev způsobil vědeckou senzaci, protože se předpokládalo, že lalokoploutvé ryby, ke kterým se latimérie řadí, vyhynuly před 70 miliony lety.  Latimérie je ryba velice vzácná a žije pouze v malé oblasti mezi Madagaskarem a Mosambikem, kde se právě nacházejí Komory. Dorůstá téměř dvoumetrové délky a váží pře 80 kilogramů. Žije ve vodách Mosambického průlivu v hloubkách 70 - 400 metrů. Proč se tato živá fosilie nikde jinde na světě nevyskytuje, je zatím nezodpovězenou vědeckou záhadou.

Zajímavá místa a města Komor: Moroni, Mahore, Mwali, Nzwani, Mount Karthala

Ostrov Mayotte
Ostrov se nalézá v Mozambickém průlivu a jako jediný se ze čtyř ostrovů souostroví Komory v roce 1976 rozhodl zůstat francouzským zámořským územím. Mayotte má vlastní parlament a vládu, úřední jazyk je zde francouzština, v hotelích se domluvíte i anglicky.

Ostrov, který vznikl před 8 milióny lety a je vulkanického původu se skládá se ze dvou hlavních ostrovů Petite-Terre a Grande-Terre a zhruba dvaceti ostrůvků roztroušených v jedné z nejkrásnějších lagun světa. Sopečná činnost tu vytvořila kráter, v němž se v současnosti nalézá jezero Dziani. Bujná vegetace ukrývá nespočet aromatických rostlin a ovocných a vzácných stromů.

Díky příjemné průměrné roční teplotě kolem 25°C a četným lokalitám vyhrazeným k potápění je tento ostrov ideálním místem pro sportovně-relaxační pobyty. Přes 150 tisíc místních obyvatel Mahorů, z velké části hlásících se k muslimské víře, mluví dialektem shimaoré a francouzsky.

Ostrov je sice poměrně malý, ale poskytuje jedinečné možnosti pro provozovávání potápění a pěší turistiky. Nabízejí se zde různé trasy, kde se mohou návštěvníci seznámit s kulturními aspekty ostrova nebo s endemickou faunou, jako je např. sympatický maki, šibalský lemur.

Hospodářství ostrova je založeno na pěstování vanilky, ylangu-ylangu stromu, jehož kůra se využívá v parfumerii, kokosových ořechů a lovu ryb. Turistická infrastruktura zde není příliš rozvinuta. Poznáte však zemi, kterou si člověk ještě nestihl podmanit a vše je v souladu s přírodou.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 861 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko